Hozzávalók: 3-4 disznónyelv, 15 dkg szárazkolbász, 1 közepes fej hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, só, szemes bors, darabka gyömbér, babérlevél, ízlés szerint citromlé és mustár, 20-30 dkg krumpli, kb. 10 dkg liszt, 2 evőkanál dara, 1 tojás, só, szerecsendió
A nyelveket öblítsük le és tegyük főni kevesebb vízben, mint amennyi a levesünkhöz kell. Sózzuk meg és tegyük bele a szemes borsot, gyömbért és a babérlevelet. Csendesen forraljuk, amíg a húsba könnyen beleszalad a villa. Hagyjuk annyira kihűlni, hogy egy kiskéssel lekapargathassuk, lehúzhassuk a nyelvek bőrét. A megtisztított húst vágjuk vékony szeletekre, vagy kockákra, a levest szűrjük le.
A hagymát vágjuk apró kockákra és kevés olajon pirítsuk világosra. A felszeletelt kolbászt is dobjuk rá, majd mikor az is pirulni kezd, nyomjuk bele a fokhagymát és öntsük fel a leszűrt húslével. (Ha a kolbásztól nem lett elég piros a zsiradék, adjunk hozzá egy teáskanálnyi paprikát.) Csendes gyöngyözéssel forraljuk, amíg a gombócokat elkészítjük.
A meghámozott, kockákra vágott krumplit, kevés vízben főzzük puhára. Szűrjük le, a levét öntsük a levesbe, a krumplit azon forrón törjük át. Amikor kihűlt, adjuk hozzá a tojást, darát, fűszereket és annyi lisztet, hogy lágy tésztát kapjunk. Kisebb diónyi gombócokat formálva főzzük bele a levesbe. Tegyük bele a szeletelt nyelvet és a gombócok felemelkedésétől számított 5 percig főzzük. Kevés citromlével és mustárral tegyük pikánssá. Aki szereti tegyen egy kanál tejfölt is a tányérjába.
Hozzávalók: 2 db szikkadt zsemle, 1 kg karfiol, só, 8 dl húsleves, lehet leveskockából is, kakukkfű, 1 ek vaj, 4 ek és 2 dl tej, 15 dkg edami sajt, őrölt bors, 1 csokor friss petrezselyem
Bakapcsolom a sütőt 200 fokra. Felkockázom a szikkadt zsemléket. A karfiolt kb 3 cm es darabokra vágom. kb 8 perc alatt sós vízben megfőzöm. Leszűröm a főzővízet, és félreteszek 8 dl-t, feloldom benne a leveskockát, és beleteszem a kakukkfűvet. A vajat 4 ek tejjel megolvasztom egy serpenyőben , lehúzom a tűzről és belereszelem a sajtot. A serpenyőt visszateszem takaréklángra, és beleolvasztom a sajtot. Megint lehúzom a tűzről, és beleszórom a zsemlekockákat.Kanállal jól átforgatom őket, hogy átitatódjanak, a sajtos keverékkel, és kiteszem őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. kb 6 perc alatt ropogósra sülnek a forró sütőben. Tirmixgépbe beleszórom a puha karfiol felét. Hozzáöntöm a levest majd töltök a gépbe még 2 dl tejet is. Az összeturmixolt levest visszaöntöm a fazékba, és beleteszem a maradék karfiolt. Tálaláskor apróra vágom a petrezselymet, belekeverem a levesbe, és rászórom a sajtos zsemlekockákat.
Hozzávalók: 15-20 dkg medvehagyma, 2-3 db zöldhagyma, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 2 db közepes burgonya, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 vöröshagyma, 1,5 dl tejszín, 1 ek. liszt, 5 dkg vaj, só, őrölt bors
A megtisztított medvehagymát, zöldhagymát felszeleteljük és a felhevített vajon elkezdjük párolni. Hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott burgonyát, a zúzott fokhagymát, karikákra vágott sárga és fehérrépát, 2-3 percig pároljuk fedő alatt, majd felengedjük vízzel, sózzuk, borsozzuk és beletesszük a fej hagymát. Miután megfőttek a zöldségek a fej hagymát kivesszük, a lisztet elkeverjük a tejszínnel csomómentesen és a forrásban lévő leveshez öntjük kevergetés közben. 1-2 percig forraljuk, majd tálaljuk. Adhatunk hozzá kevés reszelt sajtot.
Hozzávalók: 40 dkg krumpli, 10 dkg póréhagyma, 20 g vaj, 7 dl zöldségleves, fél csokor majoránna, 1 dl krémes joghurt, só, bors, szerecsendió
A meghámozott, megmosott krumplit vágd nagy darabokra. A póréhagymát tisztítsd meg, és vágd nagyobb darabokra.
Felhevített vajon mindkettőt párold meg, majd öntsd fel a zöldséglevessel, és 15-20 percig lefedve, közepes hőmérsékleten főzd. A zöldségeket turmixold össze a levessel, és a végén keverd bele a joghurtot.
Hozzávalók: 30 dkg őszibarack - konzerv, 2 tojássárgája, 1 kanál cukor, 1 dl tejszín, fahéj, citromlé, szegfűszeg
Vágd ketté a barackot, kockázd fel, majd citromhéjjal, szegfűszeggel, fahéjjal és cukorral ízesített vízben főzd 10 percet. Hűtsd le, öntsd turmixgépbe, add hozzá a tojássárgáját, és keverd habosra.
Hozzávalók: 60 deka alma, 2 deci natúr joghurt, 2 deci víz, 2 evőkanál cukor, egy darab fahéj, 6 darab szegfűszeg, fél citrom leve és csíkokra vágott héja, csipet só.
Elkészítése: a szegfűszeget, a fahéjat és a citromhéjat a vízben 10-15 percig főzzük, majd kidobjuk belőle a citromhéjat és a fűszereket. Ezalatt a meghámozott almákat lereszeljük. A fűszeres levet lehűtjük, a joghurtot habosra keverjük a reszelt almával, majd cukorral, csipetnyi sóval és citromlével ízesítjük.
Hozzávalók: 60 deka érett sárgabarack, 2 deci édes fehérbor, 15 deka cukor, 1 citrom, 1 darab fahéj, 4-5 szegfűszeg, 1 zacskó hidegen oldódó vaníliás pudingpor, 2 deci tejföl.
Elkészítése: a barackból néhány szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit meghámozzuk, felszeleteljük, majd körülbelül 8 deci vízben a fűszerekkel, néhány csík citromhéjjal és a cukorral együtt puhára főzzük. Ha kész, kidobjuk a fűszereket és a citromhéjat. A barackot összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tejfölben - pici hideg vízzel - kikevert pudingport, összeforraljuk, majd jól kihűtjük. A félretett barackgerezdekkel és tejszínhabbal díszítve tálaljuk.
TÁRKONYOS MALACLEVES
40 dkg bőrös malaccomb,1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma,
2 sárgarépa,1 fehérrépa,4 evőkanál olaj, 1 kávéskanál tárkony,
1 csipetnyi majoranna, 1 babérlevél, 20-25 dkg zöldbab, (fagyasztott vagy konzev)
1 dl tejszín, 1 dl tejföl, 1 evőkanál liszt,
cukor, citromlé, lehet ízesíteni erős paprikával is.
Elkészítés:A malaccombot megmossuk és kb. 2 cm-es kockákra, vágjuk. A hagymát, a fokhagymát apróra vágjuk. A sárgarépát, a fehérrépát megtisztítjuk, megmossuk, és vékony karikára szeleteljük
Az olajat felforrósítjuk, beletesszük a húst és a hagymát és megpirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a babérlevelet, megsózzuk, borsozzuk, majd lefedve, lassú tűzön kb. fél óra alatt félig megpároljuk. Hozzátesszük a sárga- és a fehérrépát, felöntjük kb. 1 liter vízzel, felforraljuk, és belekeverve a zöldbabot, kb. 20 perc alatt teljesen puhára főzzük. A tejszínt, a tejföllel és a liszttel simára keverjük, a levesbe öntjük, végül kevés cukorral, citromlével ízesítjük.
Hozzávalók: 4 literhez: 600-700 g sertés-, szárnyas- vagy bárányhús ( itt sertés lapocka ), 2 szál petrezselyem, 2 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 3-4 evőkanál tejföl, pirospaprika, só, bors, tárkony A krumpli gombóchoz:
1 nagyobb krumpli, 2-3 evőkanál liszt. 1 tojás, szerecsendió, só, petrezselyemlevél
Elkészítés: A hagymát apróra, a húst kockákra vágjuk. A zöldséget és a petrezselymet megtisztítjuk, felkarikázzuk. A hagymát kevés olajon aranysárgára pirítjuk, pirospaprikát szórunk rá, rádobjuk a húst.
Felengedjük vízzel. Beletesszük a zöldségeket is és sózzuk. A gombóchoz megfőzzük a krumplit, összetörjük. Hozzáadjuk a tojást, a lisztet, sót, szerecsendiót és az apróra vágott petrezselyem levelet.
Kanállal alaposan összedolgozzuk.
Hozzávalók: 8 db kosárforma, 2 db tojás, 100 g fagyasztott zöldség, 100 ml tejszín, 50 g reszelt sajt, 1 evőkanál só, 1 csipet szerecsendió
Elkészítés módja: A felolvasztott zöldségeket a vajon picit pároljuk meg. A tojásokat keverjük el a tejszínnel és a reszelt sajttal. Sózzuk meg és ízesítsük szerecsendióval. A kosárkákat töltsük meg zöldséggel, majd öntsük le a tojásos keverékkel. Előmelegített sütőben mindaddig süssük, amíg a tetejük aranyszínű nem lesz.
Spagetti carbonara füstölt szalonnával
Hozzávalók 3 főre: 25 dkg gépi sonka, 10 dkg füstölt szalonna, 2,5 dl főzőtejszín, 2 db tojássárgája, só, bors, fokhagyma (vagy granulátum), fél cs spagetti
A szalonnánkat apróra felkockázzuk, és kisütjük a zsírját. Ha kész, kiszedjük a szalonnát, és a fennmaradó zsiradékban megpirítjuk a szintén kockákra vágott sonkát. Amíg pirul, kikeverjük a tejszínt a tojássárgával, majd ízesítjük sóval, borssal, fokhagymával, és hozzáöntjük a sonkához. Amíg összefőnek az ízek, feltesszük főni a tésztát sós vízben. Nekem elég sok zsírt engedett a szalonna, úgyhogy szedtem ki belőle annyit, hogy tudjak tenni egy kis zsiradékot a főzővízbe.Ha készre főtt a tésztánk, és készen van a szósz is, összekeverjük őket, de akár külön is tálalható.
Füstölt sajtos tészta – gazdagon
Hozzávalók 4 főre: 50 dkg száraz tészta,, 20 dkg főtt sonka vagy tarja, 20 dkg reszelt füstölt sajt, 1 kis doboz tejföl, 2 tojás, só, bors, olaj a tál kikenéséhez
A tésztát az előírás szerint kifőzzük, leöblítjük és lecsepegtetjük. Egy tűzálló tálat kikenünk olajjal, beletesszük a tésztát. A tejfölbe belekeverjük a reszelt sajtot, a kis kockára vágott sonkát, a tojást, a sót, ízlés szerint borsozzuk. Ezt a keveréket a tésztára öntjük, elkeverjük. Előmelegített sütőben megsütjük, amíg a teteje szépen megpirul.
Hozzávalók:
A tésztához: 20 dkg cukor, 1 tojás, 1,5 dl étolaj, 2 csomag vaníliáscukor, 35 dkg liszt, 2 evőkanál kakaópor, 5 dl kefír, 1 teáskanál szódabikarbóna.
A tetetjére: 50 dkg túró, 2 tojás, 1 csomag vaníliáscukor, 12 dkg vaj.
A tésztához valókat összekeverjük és egy alaposan kizsírozott és lisztezett tepsibe öntjük. A túrót a tojásokkal , vaníliával és az olvasztott vajjal kikeverjük és a tésztára kis halmokat rakunk belőle. A túró sütés közben belemerül a tésztába , innen kapta a süti a nevét.
Tejfölös-meggyes süti
Hozzávalók: 75 dkg meggy, 4 dl tejföl, 20 dkg cukor, 5 tojás, 15 dkg margarin, 2 dl tej, 1 cs vaníliás cukor, Csipetnyi só, 1/2 cs sütőpor, 25 dkg liszt.
Elkészítése: Margarint cukorral és a sóval kikeverjük. Hozzáadunk 2 egész tojást és a sütőporral elkevert lisztet és kb.:2 dl tejet keverünk hozzá. Közepes tepsibe belesimítjuk és kb.: 10 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, tetejét megszórjuk meggyel. A 3 tojást, a tejfölt és 2-3 kanál cukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük, meggy tetejére öntjük és sütjük.
---------------$---------------
Hozzávalók:
A piskótához: 5 tojásfehérje, 25 dkg cukor, 10 dkg darált dió, 10 dkg liszt, 1,5 evőkanál kakaópor.
A töltelékhez: 4 dl tejszín, 1 kisebb mandarinkonzerv.
A díszítéshez: 10 dkg étcsokoládé.
Verjük fel a tojásfehérjét habbá, keményre, a cukrot óvatosan adagoljuk hozzá. Keverjük össze a darált diót a liszttel, a kakaóporral és forgassuk a tojáshabba. Sütőpapíron süssük 180° C-on 15-20 percig.
Közben készítsük el a tölteléket: a tejszínt verjük kemény habbá, és keverjük bele a lecsöpögtetett gyümölcsöt. Még langyosan kenjük meg a piskótát a töltelékkel, és tekerjük fel jó szorosan. A tekercs tetejét olvasztott csokoládéval díszítsük.
Fogyasztás előtt néhány órára tegyük hűtőbe.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1 tojás, 4 dkg élesztő, 2 kk. só, 1 kk. cukor, 1 fagyasztott Ráma margarin (a végén)
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatom, és a hozzávalókkal összedolgozom. (Én a kenyérsütő gépben dagasztottam.) Kinyújtom és a fagyasztott margarint ráreszelem. Feltekerem és hajtogatom. Kb. fél órát pihentetem, majd újra hajtogatom. Most már pihentetés nélkül nyújtom ki, a tetejét egy nagyon éles késsel bevagdosom és kiszaggatom. Kisebb pogácsaszaggatót használok, mert akkor tud igazán eldőlni, ugyanis attól részeges, hogy sülés közben eldől. Egész felvert tojással megkenem és minimum fél, de akár 1 órát is kelesztem (ez függ a konyha hőmérsékletétől is). Nagyobb távolságra teszem a sütőpapírral bélelt tepsibe. Nem tudom milyen kihűlve, mert eddig kétszer sütöttem és még melegen elfogyott. 200 °C-os előmelegített sütőben sütöm.
Fahéjas almarózsák
Hozzávalók (10-11 rózsához): 1 tekercs leveles tészta (275 g), 2 nagy alma, 1-2 ek méz, 1 kk őrölt fahéj
Elkészítése: Az almát félbevágjuk, magházát kivájjuk, és vékonyan felszeleteljük. A szeleteket egy edénybe tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, megszórjuk fahéjjal, és megfőzzük (forrástól kb. 2 perc).A sütőt bekapcsoljuk 210 fokra. (Légkeveréses 200.)Az almaszeleteket leszűrjük, papírtörlőn leszárítjuk. A levet felhasználhatjuk tea főzéséhez. A leveles tésztát kitekerjük, és a lapot kb. 1,5 cm széles csíkokra vágjuk, ezeket megkenjük olvasztott mézzel. Minden csíkra helyezünk 5 szelet almát a képen látható módon. (Nekem 11 csíkom lett.) Ezeket a csíkokat feltekerjük, így megkapjuk a rózsákat. A tésztavégeket hajtsuk a “virágok” alá. Sütőpapírral borított tepsibe ültetjük őket, megszórjuk porcukorral, és 25 perc alatt szép pirosra sütjük. Egy kis porcukor a végén sem árt. 3-nál több személynek érdemes egyből dupla adagot készíteni.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, só ízlés szerint (2 kk.), a tetejére: 1 tojás, reszelt sajt
Elkészítés:A lisztet elkeverjük a sóval, majd a margarinnal és a tejföllel tésztát állítunk össze. Kinyújtjuk. Kétszer hajtogatjuk, közben félórás szünetet tartunk. A 2. hajtogatás után is pihentetjük. A pihentetés után vékonyra nyújtjuk. Lekenjük tojással, megszórjuk sajttal. Ezután derelyevágóval felszabdaljuk. Előmelegített sütőben megsütjük.
Szép pirosra sütjük, majd széttördeljük vagy -vágjuk a lapocskákat. A hajtogatás miatt leveles lesz, de ropogós minden rétege.
Hozzávalók: 500 g liszt, 200 g margarin, 2 dl tejföl, 2 teáskanál só, 0.5 csomag sütőpor Töltelék: 200 g margarin, 300 g reszelt sajt
A hozzávalókat összegyúrni, a kapott tésztát vékonyra kell nyújtani és a tölteléket rá kell kenni. Majd szorosan fel kell tekerni, egy éjszakán át hűteni kell. Másnap lehet szeletelni és forró sütőben 5-7 perc alatt kell sütni!
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 1 kocka Rama , 1 tojássárgája, 15 g szalakáli, só, 200 g tejföl , 1 tojásfehérje, reszelt sajt
Elkészítés: A hozzávalókat /kivéve az 1 tojásfehérjét, és sajtot/ rakjuk egy nagy tálba és gyúrjuk össze.
Nyújtsuk ki a tésztát, kenjük meg tojásfehérjével és szórjuk meg reszelt sajttal. Perecszaggatóval szaggassunk kis pereceket belőle. A pereceket rakjuk sütőpapírral kibélelt gáztepsibe és előmelegített sütőben 160 C-on 30 percig süssük. A perecekből maradt kis háromszögeket tegyük félre. A megmaradt tésztát gyúrjuk össze és nyújtsuk ki újra. Kenjük meg tojásfehérjével és szórjuk meg sajttal. A kinyújtott tésztát késsel vágjuk kis darabokra. Ezeket is tegyük tepsibe és süssük ki őket.
Sonkás napraforgó kelt tésztából
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 tojás, 14 dkg joghurt, 3 evőkanál olaj, 1,5 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, kb. 1 dl víz, 2 dkg élesztő A tetejére: 1 tojás a lekenéshez, szezámmag vagy magok A töltelékhez: sonka, tejföl, mustár, Erős Pista, só, bors, reszelt sajt, hagyma
Elkészítés: A tésztához valókat én kenyérsütő gépbe tettem, és ott kelesztettem. Ha kész a kelt tészta, 2 gombócot formázok belőle. Kör alakúra nyújtom, kb. 2-3 mm vékonyra. Az egyik lapot tepsibe teszem.
A töltelék alapanyagait összekeverem ízlés szerint, majd a tésztára kenem, s ráteszem a másik körré kinyújtott tésztát. Közepét benyomom pogácsaszaggatóval, de csak annyira, hogy a nyoma ott legyen. Lekenem tojással, megszórom magokkal, bevagdosom kb. 12-16 cikkbe, majd mindegyik cikken kettőt-hármat tekerek. Úgy néz ki, mint a napraforgó. Előmelegített sütőben aranybarnára megsütöm kb. 30 perc alatt. Megjegyzés: Nagyon szép, látványos, laktató vacsora is lehet.
Joghurtos csirke
Hozzávalók: 4 csirkecomb (vagy 2 nagyobb csirkemell filé), 2 kis pohár joghurt, 0,5 citrom leve, 4-5 gerezd fokhagyma (ízlés szerint), 1-2 ek olaj az öntethez, 2 ek olaj a sütéshez
Elkészítem az öntetet a felsorolt hozzávalókból. A combokat egy kevés olajon átsütöm egy picit, majd a gázt takarékra véve, nyakon zúdítom az öntettel a csirkecombokat. Fedő alatt puhára párolom az egészet. Párolt rizzsel tálalom.
Hozzávalók 4 főre: 550 g csirkemell filé, 350 g félkemény sajt (tetszés szerint), 250 g natúr vajkrém, só, bors,, 2 db tojás, liszt
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra, légkeverésen. Egy laposabb (kb. 5 cm magas, 20 cm x 20 cm-es) jénai tálat a vajkrém felével vastagon kikenünk. A sajtot finom lyukú reszelőn lereszeljük. Amennyiben vastagabb a hús, a megmosott, szárazra törölt csirkemelleket hosszanti irányba félbevágjuk. A filéket sózzuk, borsozzuk, majd lisztbe forgatjuk és a felvert tojásba mártjuk. Utána belehempergetjük a reszelt sajtba, a kezünkkel nyomkodjuk kicsit rá a sajtot, hogy rajta maradjon. Az így előkészített hússzeletet a kivajazott tál aljára fektetjük. Így folytatjuk, amíg a hús el nem fogy: a bundázott filéket szorosan egymás mellé helyezzük a jénaiba, két rétegben. A végén a maradék vajkrémet a sajttal borított csirkemellek tetejére tesszük. Előmelegített sütőbe téve körülbelül egy óra alatt aranyszínűre sül.
Hozzávalók 4 főre: 8 db csirkecomb (alsó és felső, vagy vegyesen), 4 szelet bacon, só, 3-4 ek olaj, 1-2 szelet füstölt szalonna, 2 dl száraz fehérbor, 2 dl tejföl Combból a legfinomabb, de aki a csirkemellet jobban kedveli, abból is nyugodtan lehet csinálni.
Elkészítés: A csirkecombokat kicsit sózzuk, és mindegyiket egy fél szelet baconba tekerjük. Egy tepsit olajjal megkenünk, ráhelyezzük a húsokat és füstölt szalonna darabokat dugdosunk közéjük. A húsok alá öntjük a bort. Alufóliával letakarva, 180 fokos sütőbe tesszük. Kb. 1 óra elteltével levesszük a fóliát és a húst pirulásig sütjük (ez további 15-20 perc). Végül a tejfölt elkeverjük a szaftjába és átrotyogtatjuk (5-10 perc alatt).
Hozzávalók: 1 kg sertésdagadó, olaj, só A töltelékhez: 4 szikkadt zsemle, 4 tojás, 2 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma lereszelve, 3 gerezd fokhagyma lereszelve, apróra vágott petrezselyemlevél, só, bors, pirospaprika, ételízesítő
Tedd egy tálba a szikkadt zsemlét, és engedj rá langyos vizet, hogy ellepje. Egy másik tálba tedd a többi hozzávalót. Amikor a szikkadt zsemle elázott, tépd félbe, nyomkodd ki, és szétmorzsolva tedd át a másik tálba. Dolgozd el a kezeddel az egészet, hogy mindenhova kerüljön fűszer és tojás is.
A dagadót mosd meg, sózd be. Középen egy késsel vágj bele lyukat, és a tölteléket tedd a hús közepébe, a végét szúrd össze, vagy cérnával varrd össze. Tedd kiolajozott tepsibe. Alufóliával fedd le, és közepes lángon süsd másfél órát, utána pedig fél óra alatt pirítsd meg.
Marhapörkölt
Hozzávalók:
1 kg marhahús, 3 evőkanál sertészsiradék, 3 közepes nagyságú vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál édesnemes paprika, 1/2 evőkanál csípős őrölt paprika, 1 db hegyes zöldpaprika, 1 db aranyfácán paradicsom sűrítmény, 2 dl száraz vörösbor, só, őrölt bors, örölt fűszerkömény, mokkáskanál őrölt szerecsendió.
Elkészítés módja
A vöröshagymát megtisztítjuk és kockákra vágjuk, a megforrósított zsiradékban megpirítjuk. Ráhintjük a pirospaprikát, hozzáadjuk a kockára vágott húst és megforgatjuk, egy kevés vizet adunk hozzá, sózzuk, finoman megborsozzuk, rászórjuk a köményt és a szerecsendiót, hozzáadjuk a paradicsom sűrítményt és a zöldpaprikát egészbe. Fedő alatt mérsékelt lángon pároljuk. Kb. félfövésben hozzáadjuk a 2 dl száraz vörösbort.
Mikor a hús már jól megpuhult, levesszük az edényről a fedőt, és a levét kissé elforraljuk, hogy sűrű szaftot kapjunk. Köménymagos sós vízben főtt burgonyát adunk mellé.
Borban sült töltött hús
Hozzávalók: 1 kg csont nélküli karaj, 2 dl édes fehérbor, 1,5 dl étolaj A töltelékhez: 10 dkg csirkemáj, 3 tojás, 1 fej hagyma, 1 zsemle, 1 dl tej, 1 csokor petrezselyem, 1 teáskanál pirospaprika, ételízesítő, bors
A töltelékhez való három tojást főzd keményre. A húst szeleteld fel, szórd meg egy kevés ételízesítővel, és rakd félre. Vágd apróra a hozzávalókat. A hagymát pirítsd meg, add hozzá a májat, a petrezselymet, az ételízesítőt, a borsot, a paprikát, majd párold meg az egészet. Hűtsd ki, add hozzá a villával összetört tojásokat, a tejbe áztatott zsemlét, és jó alaposan dolgozd össze.
A hússzeletekre tegyél tölteléket, majd kétoldalt kicsit behajtva tekerd fel őket. Tedd őket szorosan egymás mellé egy tepsibe, borsozd meg, majd öntsd rájuk a bor és étolaj keverékét. Takard le alufóliával, de szúrd ki néhány helyen. 170 fokos sütőben süsd, míg a bor elpárolog, és sűrű szaft marad utána. A fóliát szedd le, és pirítsd meg a húsok tetejét.
Hozzávalók: 1 kg karaj, 1 zsemle, 25 dkg gomba, 2 fej vöröshagyma, 3 kemény tojás, 1 nyers tojás, 2 paradicsom, 3 zöldpaprika, 1 tejföl, piros arany, egy csipet kakukkfű, 1 dl olaj, 1 gerezd fokhagyma, pirospaprika, só, bors
A gombát vékonyan szeleteld fel. Olajon fonnyaszd meg az apróra vágott hagymát, majd dobd rá a gombát, és pirítsd addig, amíg a leve el nem fő. Ehhez keverd az áztatott, apróra tépkedett, kinyomkodott zsemlét, a tejfölt, sózd-borsozd, add hozzá a kakukkfüvet, a kockára vágott kemény tojást és a nyers tojást. Jól gyúrd össze. A karajt középen szúrd fel, és töltsd meg. A két végét tűzd össze, és forró olajban forgasd meg. Tedd tepsibe, rakd mellé a feldarabolt zöldpaprikát, a paradicsomot és a fokhagymát. Önts alá kevés vizet, majd told sütőbe, és közepes lángon süsd meg - ez körülbelül másfél óra. Az átszűrt szafttal tálald.
Hozzávalók: 80 deka sertéscomb, 15 deka gomba, 2 evőkanál zsír, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, ízlés szerint mustár, kakukkfű, majoránna, bazsalikom, 2 deci vörösbor, 2 deci tejföl.
Elkészítése: a finomra vágott hagymát és a felszeletelt gombát a zsiradékon megpároljuk, majd az ujjnyi csíkokra vágott húst hozzáadjuk. Rászórjuk a fűszereket, és állandóan kevergetve erős lángon 5-7 percig pirítjuk. A húst kiszedjük, zsírját felöntjük a borral behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel. Végül hozzáadunk egy kis mustárt, és sűrűsödésig főzzük. Párolt rizzsel tálaljuk.
Hozzávalók: 8 szelet pulykamell, 8 dkg mortadella, 8 dkg emmentáli sajt, 10 dkg tehéntúró, 1 csokor petrezselyem, 1 db kockasajt, 1 dl olaj, 3 dkg vaj, 2 dl fehérbor, 2 dkg paradicsompüré, fél húsleveskocka, só, bors
A pulykaszeleteket megmossuk, szárazra töröljük, kissé kiverjük, egy csipet sóval, borssal megszórjuk.
1 vékony szelet mortadellát és 1 szelet emmentáli sajtot /amik akkorák, mint a hússzeletek/ ráhelyezzük a pulykamellekre.
A tehéntúróhoz hozzáadjuk az 1 db kockasajtot és az apróra vágott petrezselyemzöldet, alaposan összedolgozzuk, és a húsokon fekvő sajtszeleteket megkenjük vele.
Óvatosan feltekerjük a töltött szeleteket, ügyelve, hogy a töltelék ki ne buggyanjon, zsineggel szorosan megkötözzük.
Egy serpenyőben megforrósítjuk az étolajat és a 3 dkg vajat, erős tüzön átforgatjuk benne a hústekercseket, majd megöntözzük a fehérborral, a levét teljesen elfőzzük.
Közben kevés forró vízben feloldjuk a fél húsleveskockát és a 2 dkg paradicsompürét, és a húsokra öntjük.
Ezután mérsékeljük a tüzet, és fedő alatt puhára pároljuk.
Előmelegített tálra szedjük, a zsineget eltávolítjuk, és azonnal, nagyon forrón tálaljuk!
Köretként burgonyakrokettet kínálunk.
Hozzávalók: 1 fej karfiol, 15 dkg trappista sajt, 1 nagy pohár tejföl, 3 tojás, ételízesítő, bors, só, vaj vagy olaj a tepsihez, zsemlemorzsa
Elkészítése: A karfiolt főzzük majdnem puhára sós vízben. Csepegtessük le. A tejfölt kavarjuk össze a tojással, az ételízesítővel, csipetnyi sóval, borssal és reszeljük bele a sajt felét. Egy tepsit vajazzunk ki, szórjuk meg zsemlemorzsával. A tejfölös masszát öntsük a karfiolra, majd a kikent tepsibe és reszeljük rá a sajt másik felét. 180 fokos sütőben addig süssük, míg a sajt megpirul a tetején.
Hozzávalók: 1 kg karfiol, 20 dkg sonka, 10 dkg krémsajt, 10 dkg kemény sajt, 10 dkg vaj, 1 kis pohár tejföl, 1 csokor petrezselyem, őrölt szerecsendió, só, bors
A karfiolt szedd rózsákra, és sós vízben főzd meg. A sonkát és a petrezselymet aprítsd fel, és a vajon pirítsd meg. Tedd bele a karfiolt is, és körülbelül öt percig párold őket együtt. A tejfölt és a krémsajtot keverd össze, majd fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval. Egy tűzálló tálat vajazz ki, és szórd bele a sonkás karfiolt. Locsold meg a tejfölös szósszal. Reszeld rá a tetejére a sajtot, és előmelegített sütőben süsd meg.
Hozzávalók: 5-6 kicsontozott, vékony szeletekre vágott csirkecomb vagy 40 dkg sertéshús
liszt, só, 20 dkg gouda vagy trappista sajt, 10 dkg füstölt hús, 1 csokor petrezselyem, 1 tojás, 2-3 dl tejföl, kevés olaj
Elkészítés: A besózott hússzeleteket lisztbe forgatjuk, majd kevés zsiradékon serpenyőben megpirítjuk, hogy a lisztes bunda rózsaszínűre piruljon. Ha sertéshúst használunk, figyelni kell, hogy jól átsüljön. Ezután a szeletek egyik felét egy tűzálló tál aljába rakjuk, megszórjuk a kétféle reszelt sajttal, rákenünk kb. 1 dl tejfölt, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, majd a rétegezést megismételjük. A legtetejére a maradék tejfölből, a tojásból és 2 ek. lisztből készült keveréket öntünk és kis lángon 35-40 percig sütjük sütőben, míg a teteje meg nem pirul. Főtt rizzsel és zöld salátával tálaljuk.
Hozzávalók: 8 db csirkecomb, 2 kis pohár tejföl, 1 púpos evőkanál mustár, 1 csapott evőkanál mustár, 1 evőkanál ételízesítő, 5 gerezd fokhagyma (attól függ ki menyire szereti a fokhagymát), 5 dkg vaj, 1 dl olaj, 30 dkg sajt, pici bors, pici gyros fűszer- elhagyható, alufólia
Összekeverjük a tejfölt, a mustárt, az ételízesítőt, a borsot, a finomra reszelt fokhagymát és az olajat. A combokat belemártjuk a mártásba, majd tepsibe tesszük szorosan egymás mellé.
Megszórjuk az apró kockára vágott vajdarabkával, fóliával letakarjuk, és felforrósított sütőben 50 percig sütjük. Majd levesszük róla a fóliát, megszórjuk sajttal és szép pirosra sütjük. Krumplipürével vagy sült krumplival tálaljuk.
Hozzávalók: 2 db (kb.0,5 kg) kicsontozott, lebőrözött pulyka alsócomb, 5 dkg füstölt szalonna, 30 dkg őszibarack befőtt, 5 dkg sajt, fokhagyma, tej, ételízesítő
Előző este a húst ételízesítős, zúzott fokhagymás tejbe rakjuk. Másnap egy jénai tálat a vékonyra vágott szalonnaszeletekkel kibéleljük, rárakjuk a húst, ezt követően pedig az őszibarack befőttet és a sajtot. Lefedjük és kb. 30 percig mikrosütőben 800 W-on készre sütjük. Rizs körettel tálaljuk.
17 dkg lisztet, 10 dkg cukorral, 1 egész tojással, 10 dkg vajjal összegyúrunk. Koszorúformára kiszaggatjuk, tojás fehérjével megkenjük, meghintjük kristálycukorral és ánizzsal. tepsibe rakva kisütjük.
28 dkg lisztet, 21 dkg vajat, 2 dl tejfelt, kis sóval és cukrot gyorsan összegyurjuk. Másnap lepény vagy kiflitésztának használjuk fel.
Kell hozzá: 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 5dkg darált mandula. Ebből tésztát gyúrunk és pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. Megsütjük, lekvárral megkenve egyet-egyet összefodítunk és tálaljuk
Kell hozzá: 30 dkg liszt, 15dkg vaj vagy zsír, 3 db tojás, 1 kanál tejfel, 2 kanál cukor és mindenféle apróra daraboltgyümölcs befőtt, 1 kávéskanál vaníliás cukor, 2 evőkanálnyi barack lekvár, 1 evőkanál rum. A vajból lisztből, 3 tojás sárgájából, tejfellel, cukorból és rumból porhanyós tésztát készítünk és kétfelé osszuk. Felét ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és síma lemezen kisütjük. A tojás fehérjét habbá verjük és belekeverjük a barack lekvárt és a gyümölcs darabokat majd rákenjük a már kisült tészta tetejére és pár percig vissza tesszük a sütőbe. Mikor már halvány rózsaszín kivesszük és a megmaradt tésztából rácsot teszünk rá és ismét a sütőbe téve világosra sütjük.
20 dkg lisztet, 20 dkg vajat 3 tojás sárgájával, kevés vaníliás cukorral, 1 evőkanál cukorral összegyúrunk deszkán. Vékonyra kinyújtjuk és nagyon kis formára kiszúrjuk. Minden darabot bevonunk cukorhabbal. Ha kihült megkenjük ízzel és kettesével össze ragasszuk. A cukorhabot a következő képpen készítjük: 20 dkg porcukrot habosra keverünk 2 tojás fehérjével.
Minden tojásfehérjéhez 5 dkg porcukrot számítunk, a felvert habba belekeverjük a cukrot, s habüstben, tűzön addig verjük, mig a habverőről lecsurgó folyadék egészben marad. Egy tepsibe tiszta sütőpapírt tesnk és kis halmokat csinálva, langyos sütőben megszárítjuk.
6 tojás fehérjéból kemény habot verünk, 15 dkg cukorral. 8 dkg mogyorót és 5 dkg lisztet keverünk bele. Csókokat formálunk belőle és langyos sütőben megszárítjuk.
Kell hozzá: 30 dkg cukor, 10 db tojás, 14 dkg liszt, 7 dkg vaj és citrom.
Készítése: 20 dkg cukrot, 6 egész tojást és 4 tojás sárgáját tűzön, habverővel sűrűre felverjük. Azután hozzáadjuk a 14 dkg lisztet és a 7 dkg olvasztott vajat. Ezt tortaformába öntjük és lassan megsütjük. Ha kihűlt, citrommázzal bevonjuk. (Citrommáz: citromlé, 10 dkg cukor és kevés víz sűrű keverékéből áll)
1 dkg élesztőt fél dl langyos tejben megkelesztünk, 40 dkg liszthez adunk 4 dkg cukrot, kevés sót, egy tojást, a tejben feloldott élesztőt és még annyi langyos tejet, hogy kalácstészta keménységű tésztánk legyen, tálban kanállal jól kidolgozzuk. A kidolgozott tésztát megkelesztjük. A megkelt tésztát erősen lisztezett deszkára téve késfok vastagságúra nyújtjuk és bekenjük 10 dkg vajjal, amelyet előzőleg 10 dkg vaníliás cukorral jól kikevertünk. A tésztát felgongyöljük, hogy 3 cm átmérőjű vastag henger legyen. A hengert késsel 5 cm fohhű darabokra vágjuk, fagyos zsírral kikent formába állítjuk, úgy hogy köztük 1-1 dm hely maradjon. Ismét kelesztve a tésztát, lassú tűzön megsütüjük. Kiborítva tálaljuk. Tejsodó: egy egész tojást 12 dkg vaníliás cukorral habüstban habverővel jól elkeverünk. Hozzáöntünk folyamatos keverés mellett fél liter hideg tejet és ugyancsak folyamatos keverés mellett lángon tartjuk, míg elkezd sűrűsödni. Gyorsan levéve a tűzről tálba öntjük.
Kell hozzá: 25 dkg cukor, 6 tojás, 21 dkg liszt, fél liter tej, 20 dkg vaj, egy csomag vaníliás cukor.
A 25 dkg cukrot 6 tojás sárgájával habosra keverünk, 17 dkg lisztet, 6 tojás kemény habját belekeverjük, két-három részben megsütjük.
Töltelék: fél liter tejet egy csomag vaníliás cukorral és ízlés szerinti mennyiségű cukorral összehabarunk, 4 kávéskanál lisztet kevés hideg tejjel símára keverünk, a vaníliás tejjel addig forraljuk, míg sűrű nem lesz. Langyosra hűtjük, majd 20 dkg vajjal hidegre keverjük. Ezzel töltjük a tortát és bevonjuk.
Kell hozzá: 24 dkg cukor, 15 dkg vaj, 16 dkg csokoládé, 6 tojás, 9 dkg zsemlemorzsa, 14 dkg vaníliás cukorral ízesített cukor.
10 dkg vajat, 10 dkg csokoládét, 6 tojás sárgáját habosra keverünk. Azután a 6 tojás habját, 9 dkg zsemlemorzsát keverünk hozzá. Tortalapokat sütünk belőle. A máz: egy kis csésze feketekávét 10 dkg cukorral, 6 dkg csokoládéval sűrűre főzünk, és ha kihűlt, 5 dkg vajat keverünk bele.
25 dkg vajat jól eldörzsölünk, majd negyed kg lisztet, negyed kg porcukrot, egy citrom reszelt héját. 9 tojás fehérjéből habot verünk, úgy adunk hozzá negyed kg darált mandulát. Cukorjéggel bevonjuk. Ehhez kell: negyed kg porcukor, annyi kávé, rum, citromlé, amennyit felvesz. Habosra keverve, mikor a torta kisült, rákenjük és egy pillanatig a sütőben szárítjuk.
Kell hozzá: 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 7 tojás, 25 dkg liszt, fél liter szamóca. A vajat, a cukrot és tojás sárgáját fél óráig keverjük, akkor beletessük a tojás fehér, kemény habját, váltakozva a liszttel, utoljára óvatosan belekeverjük a szamócát és kikent, liszttel hintett tortaformában lassan kisütjük. Vaníliás porcukorral hintve tálaljuk.
4 dl tejet tűzön felforraljuk, beleadunk 4 dkg vajat és ha újra forr, gyorsan beleöntve belekeverünk 16 dkg lisztet. A tűzről levée kihűtjük. Hozzákeverünk 4 dkg cukor, kevés sót, két egész tojást egyenként és még két tojás sárgáját és végül a tojás kemény habját. Ha kész a tészta, pár órát pihentetjük, akkor szebben sikerül. 50 dkg zsírt megforrósítunk, abba kanállal dió nagyságú gömböket szakítunk ki, nem túl gyorsan sütjük a tésztát. Az edényben a zsír legalább 4 cm magasan legyen. A kisült tésztát csokoládés cukorral hintjük meg. (Két szelet csokoládét lereszelünk és összekeverjük 5 dkg cukorral.)
40 dkg lisztet, 30 dkg darált tepertővel, kevés sóval szétmorzsolunk. 1 dkg, fél dl tejben feloldott élesztőt, 1 db tojást, 1 kanál tejföllel és annyi tejjel összekeverünk, és jól gyúrható tésztát készítünk. 1 cm vartagra kinyújtva, háromszor egymás után összehajtogatjuk a következőképpen: alulról felfelé, felülről lefelé, balról jobbra és jobbról balra, majd ismét 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, késsel megrácsozzuk, pogácsa szaggatóval kivágjuk. Kicsit felsodorjuk, sütőlemezre téve egy órahosszáig kelesztjük. Felvert tojással megkenve sütjük.
30 dkg liszt, 3 dkg cukor, kevés só, egy tojás, egy dkg tejben feloldott élesztővel, egy dl tejjel nemtúl kemény tésztát keverünk, a tej a liszt szerint lehet több, esetleg kevesebb. Ha félig kidolgoztuk, hozzáadunk 3 dkg olvasztott zsírt, vagy 4 dkg olvasztott vajat, ezekkel tovább jól kidolgozzuk, langyos helyen jól megkelesztjük. Lisztett deszkán 1 cm vastagra kinyújtuk és fagyos zsírral kikent sütőlemezre tesszük. Töltelék: 50 dkg túrót áttörünk. 3 db tojás sárgáját 15 dkg cukorral habosra keverünk, kevés citromhéjjal. Hozzáadjuk az áttört túrót, 5 dkg tisztított mazsolát, a 3 tojás kemény habját, két evőkanál lisztet. Egyenletesen az előbbi tésztára kenjük, tojással megkenve lassan sütjük.
Ha elnyerte tetszését a honlapom:
kérem lájkoljon